Interviews Flare-pan

Published on december 31st, 2015 | by Jasper Hörmann

0

Rocket science in uw keuken!

Weg met die oude kookpannen. Nu is er een die 30% minder energie verbruikt: de Flare pan. Ja echt! Dat scheelt al snel een minuut bij een eitje koken én is goed voor het milieu. Jaarlijks verstoken we tussen de € 20 en € 50 in onze keuken. Geen stuitend bedrag, misschien, maar elke energiebesparing is mooi meegenomen. GreenGadgetMan sprak de mastermind achter de koekenpan 2.0: Tom Povey, professor en ruimtewetenschapper aan de Oxford University.

Hoe wordt een ruimtewetenschapper product ontwerper?
“Het is een combinatie van twee passies: warmtetransport en bergbeklimmen. In het dagelijks leven houd ik me bezig met het optimaliseren van warmteoverdracht van straalmotoren. Daarnaast ben ik fervent bergbeklimmer. Iedereen die weleens in de bergen komt, weet dat water koken op grote hoogte lang duurt. Dat moet beter kunnen, dacht ik.”

Early Flare Pan prototype

Hoe ontstond het idee om de strijd aan te gaan met de huis, tuin en keukenpan?
“Ik verdiepte me in nieuwe technologische oplossingen voor efficiënter koken op hoogte. Wist je dat een kookstel in de bergen maar 20% van zijn capaciteit gebruikt? Maar ik ontdekte dat anderen op hetzelfde moment aan een soortgelijk product werkten. Daarom switchte ik naar de gewone keuken. Net zo inefficiënt en een veel grotere uitdaging!”

Wat maakt ontwerpen voor huishoudelijk gebruik extra interessant?
“De ontwerpeisen. Het moet praktisch zijn, makkelijk schoon te maken, mooi design en niet té futuristisch. Daarnaast is kostenefficiency belangrijk. Zo ontstond het idee om de warmtewisselaar te integreren in de pán. Dat was echt een doorbraak! Dankzij de geribbelde zijkant concentreert de warmte van het vuur zich zowel aan de onder- als zijkant van de pan. De pan gebruikt nu ook energie die anders verspild zou worden.”

Waar komt die passie vandaan? Het is meer dan een pan voor u, of niet?
“Zeker! Veel mensen accepteren middelmatige producten, dat begrijp ik niet. Het kan zoveel beter. Kijk naar Tesla. Een innovatief product, zonder compromis op design. Daarnaast wil ik de manier van denken veranderen. De Flare pan levert geen enorme energiebesparing, maar maakt mensen wel bewust van verspilling. De pan illustreert dat we veel kunnen besparen door alledaagse producten te verbeteren.”

De Flare pan is momenteel alleen verkrijgbaar in Engeland vanaf £49.99

Locked-flames_even-distrib_thermal-cond

 


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑